Хидратация и хранене

Хидратация и хранене

Хидратация и храненеНаучно становище, издадено през 2010 г. от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) определя, че референтните стойности за общ прием на вода включват питейна вода, напитки от всякакъв вид и влага от храните 2. ЕОБХ преценява също така, че приемът на вода е предимно чрез консумация на питейна вода и напитки (80%) плюс водата, съдържаща се в храните (20%).
Общият дневен прием на вода е сумата от водното съдържание на всички видове напитки и храни.
Питейната вода, включително натуралната минерална вода, е съществен източник за прием на течности при повечето хора, но много напитки като сокове, мляко, безалкохолни напитки, кафе и чай са важен източник на вода. Въпреки че разнообразието от напитки допринася за дневния прием на вода, е важно да се взема под внимание, че напитките и хранителните продукти често съдържат калории и следователно допринасят за дневния прием на калории. Таблицата по-долу показва примерните стойности на съдържание на вода в много напитки и хранителни продукти.

Видове хранителни продукти Съдържание на вода
Безалкохолни напитки
Вода, чай, кафе, леки освежаващи напитки, спортни напитки, безалкохолни напитки, лимонада, зеленчуков сок 90% до 100%
Мляко, плодов сок, напитки с плодови сокове 85% до 90%
Алкохолни напитки
Бира и вино 85% до 95%
Дестилирани напитки 60% до 70%
Плодове и зеленчуци
Ягоди, пъпеш, грейпфрут, грозде, праскови, круши, портокали, ябълки, краставици, маруля, целина, домати, тиква, броколи, лук, моркови 80% до 95%
Банани, картофи, царевица 70% до 80%
Млечни продукти
Прясно пълномаслено мляко 87 до 90%
Кисело мляко 75% до 85%
Сладоледи 60% до 65%
Сирене 40% до 60%
Зърнени храни
Ориз (варен) 65% до 70%
Макаронени изделия (спагети, макарони, юфка) 75% до 85%
Хляб, бисквити 30% до 40%
Зърнени закуски (готови за консумация) 2% до 5%
Месо, риба, яйца
Риба и морски дарове 65% до 80%
Яйца (бъркани, пържени, на очи), омлет, заместители на яйца 65% до 75%
Говеждо, пилешко, агнешко, свинско, телешко 40% до 65%
Консервирано месо, бекон 15% до 40%
Супи 80% до 95%