Банкя - Извор на живот

Банкя - Извор на живот

Натурална минерална вода Банкя се добива от сондаж ТК 1 „Иваняне” в град Банкя. Тя се характеризира с изключителна природна чистота, стабилен физико-химичен състав и ниско съдържание на минерални соли. Водата Банкя дължи своята природна чистота на факта, че се добива от дълбочина 740 метра. Поради ниското съдържание на минерални соли (Общата минерализация на водата Банкя 387 мг/л) и приятния свеж вкус тя е подходяща за ежедневна употреба.

Натурална минерална вода Банкя отговаря на изискванията на българското и европейското законодателство за натурални минерални води и се бутилира съгласно най-високите стандарти за качество.

Физико-химичният състав на натурална минерална вода Банкя (съгласно Сертификат на Министерство на здравеопазването № 94 от 30.05.2012 г.) е:

АНИОНИ (mg/l): F¯: 0.51; Cl¯: 11.64; SO42¯107.20; CO32¯: 7.00; HCO3¯: 72.20
КАТИОНИ (mg/l): Na+: 84.21; K+: 0.57; Ca2+: 8.29
Обща минерализация: 327,87 mg/l
pH: 8,71
Електропроводимост: 420 µS/сm

PlantBottle

PlantBottle

Какво представляват опаковките PlantBottle™?
PlantBottle™ е нашата последна революционна иновация в областта на опаковките. Това е първата по рода си напълно рециклируема бутилка за напитки от PET пластмаса, произведена частично от растителен материал.

Каква е разликата между опаковките PlantBottle™ и традиционните PET бутилки?
Разликата е в материалите, използвани в производството на бутилката. Традиционната PET пластмаса се прави от изкопаеми горива като напр. петрол. PlantBottle™ е съчетание от традиционни и до 30% растителни материали.
Тъй като в основата си крайният продукт е PET пластмаса, опаковките PlantBottle™ притежават същите характеристики (срок на годност, рециклиране, тегло, химически състав, външен вид), но намаляват потенциалните емисии въглероден диоксид, както и зависимостта от изкопаеми горива (петрол), в сравнение с традиционната PET пластмаса.                    

Защо казвате „до 30%“ от растителен материал?
PET пластмасата се състои от два компонента, или съставки: MEG (моноетиленгликол), представляващ 30% от общия тегловен състав на PET пластмасата, и PTA (пречистена терефталова киселина), съставляваща другите 70%.
Открихме начин за производството на MEG от растения, ето защо казваме, че бутилките ни се правят от „до 30% от растителен материал“.

Какви са предимствата на опаковките PlantBottle™?
Опаковките PlantBottle™ изглеждат и функционират точно като традиционната PET пластмаса, но са с по-малък въглероден отпечатък върху планетата и ограничените й ресурси.
PlantBottle™ се рециклират напълно, като полученият материал може да се използва за производството на нови бутилки или за редица други продукти от рециклирана PET пластмаса.
Опаковките притежават същите характеристики като PET бутилките, което означава, че не се различават по отношение на техните срок на годност, рециклиране, тегло, химически състав или външен вид.
Тъй като се правят частично от растителен материал, опаковките намаляват потенциалните емисии от въглероден диоксид и зависимостта на компанията от изкопаеми горива в сравнение с традиционната PET пластмаса.

Видове бутилирани води, предназначени за питейни цели

Видове бутилирани води, предназначени за питейни цели

България разполага с богато разнообразие от вкусни и пивки натурални минерални води. На българския пазар се предлагат също така трапезни и изворни води.
Натурални минерални води
Натуралните минерални води извират от подземни източници и са известни със своята изключителна първоначална природна чистота и стабилен състав. Те трябва да бъдат добивани от изрично посочен подземен източник и трябва да са защитени от всякакъв вид замърсяване чрез грижливо управление на зоната на водохващане, сигурността и употребата на конструкции и материали, предназначени за хранителни цели, за целия цикъл от мястото на каптиране до бутилката. Натуралните минерални води трябва да се бутилират при източника.

Натуралните минерални води съдържат минерални соли и микроелементи.

В зависимост от минералния състав, натуралните минерални води попадат в следните категории:
С много ниска минерализация - съдържание на минерални соли не по-високо от 50 мг/л;
С ниска минерализация - съдържание на минерални соли не по-високо от 500 мг/л;
С висока минерализация  - съдържание на минерални соли по-високо от 1500 мг/л.
Натуралните минерални води с ниска минерализация имат хубав, приятен вкус без специфичен аромат и може да се пият всеки ден.
 Изворни води
Също като натуралната минерална вода, изворната вода също трябва да произхожда от изрично посочен подземен източник и да бъде микробиологично безопасна при източника, без дезинфекция. Тя трябва да се бутилира при източника и на етикета трябва да са посочени произхода и името на водоизточника.
Основната разлика спрямо натуралните минерални води е, че за изворните води не се изисква стабилен минерален баланс.
 Трапезни води
Трапезните води са бутилирани води, които произхождат от различни източници, включително подземни води, повърхностни води и комунално водоснабдяване. Бутилираният продукт трябва да отговаря на стандартите за питейна вода и може да бъде обработван и дезинфекциран, или пък дехлориран, ако е от комуналното водоснабдяване. За създаване на желания минерален баланс и вкус могат да бъдат добавяни или отстранявани минерални соли.

Етикетиране

Етикетиране

Етикетът върху бутилката с натурална минерална вода е нейната визитна картичка.
Задължителната информация, която трябва да присъства на етикета е следната:
 
1. наименование на водоизточника и находището на минералната вода съгласно сертификата;
2. наименование на мястото, където се бутилира натуралната минерална вода;
3. данни от физико-химичния и химичния анализ на водата, определящи характерния й състав по сертификата - съдържание на аниони, катиони и микроелементи, стойности за обща минерализация, електропроводимост и активна реакция (активната реакция не се посочва за газирани води); изрично се посочва съдържанието на флуорид в минералната вода;
4. номер и дата на издаване на сертификата и номер и/или дата на сключване на договора за предоставяне на концесия (за натурални минерални води, бутилирани на територията на Република България);
5. ако натуралната минерална вода е със съдържание на флуорид над 1,5 mg/l, се изписва текстът: "Съдържа флуорид над 1,5 mg/l. Не е подходяща за всекидневна употреба от кърмачета и деца под 7-годишна възраст."; надписът се поставя в непосредствена близост до търговското наименование (търговската марка) на продукта и трябва да е ясно различим;
6. данни за приложена обработка ако има такава; когато е извършвана обработка с обогатен с озон въздух, в близост се поставя следният текст: "На водата е извършена разрешена обработка с обогатен с озон въздух."
7. Върху етикета могат да се поставят и някои от означенията, в случаите, когато качествата на натуралната минерална вода отговарят на посочените критерии.
8. Срокът на минимална трайност.

Стъклена бутилка: Банкя 330мл

Стъклена бутилка: Банкя 330мл

Знаете ли, че:
• Стъклени съдове се използват за храна в продължение на много векове.
• Бутилката е изработена от материали, широко разпространени в природата.
• Стъклените бутилки са 100% рециклируеми.

Полезни съвети

Полезни съвети

o За да бъдете добре хидратирани през цялото време:
1 При нормални условия препоръчителният дневен прием на вода е 2.5 л за мъжете и 2 л за жените, които могат да се получат от питейна вода, напитки и влага в храната.
2 При по-високи температури и за физически активни хора, приемът на вода трябва да е по-висок.
3 При консумация на калорични напитки е важно да помните, че всички калории имат значение, независимо от каква храна или напитка идват.
4 Осигурете си достатъчен прием на вода през целия ден, ръководени от жаждата си. Все пак, понякога сигналите за жажда изостават от нуждите на организма. Когато се почувствате жадни, може би вече се намирате в началото на процеса на дехидратация.
5 Дръжте вода или напитки близо до вас през деня. На бюрото си в офиса или малка бутилка вода в чантата си.

Хидратация и хранене

Хидратация и хранене

Научно становище, издадено през 2010 г. от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ) определя, че референтните стойности за общ прием на вода включват питейна вода, напитки от всякакъв вид и влага от храните. ЕОБХ преценява също така, че приемът на вода е предимно чрез консумация на питейна вода и напитки (80%) плюс водата, съдържаща се в храните (20%).
Общият дневен прием на вода е сумата от водното съдържание на всички видове напитки и храни.
Питейната вода, включително натуралната минерална вода, е съществен източник за прием на течности при повечето хора, но много напитки като сокове, мляко, безалкохолни напитки, кафе и чай са важен източник на вода. Въпреки че разнообразието от напитки допринася за дневния прием на вода, е важно да се взема под внимание, че напитките и хранителните продукти често съдържат калории и следователно допринасят за дневния прием на калории. Таблицата по-долу показва примерните стойности на съдържание на вода в много напитки и хранителни продукти.


Съдържание на вода в различните видове хранителни продукти
Безалкохолни напитки
Вода, чай, кафе, леки освежаващи напитки, спортни напитки, безалкохолни напитки, лимонада, зеленчуков сок 90% до 100%
Мляко, плодов сок, напитки с плодови сокове 85% до 90%
Алкохолни напитки
Бира и вино 85% до 95%
Дестилирани напитки 60% до 70%
Плодове и зеленчуци
Ягоди, пъпеш, грейпфрут, грозде, праскови, круши, портокали, ябълки, краставици, маруля, целина, домати, тиква, броколи, лук, моркови 80% до 95%
Банани, картофи, царевица 70% до 80%
Млечни продукти
Прясно пълномаслено мляко 87 до 90%
Кисело мляко 75% до 85%
Сладоледи 60% до 65%
Сирене 40% до 60%
Зърнени храни
Ориз (варен) 65% до 70%
Макаронени изделия (спагети, макарони, юфка) 75% до 85%
Хляб, бисквити 30% до 40%
Зърнени закуски (готови за консумация) 2% до 5%
Месо, риба, яйца
Риба и морски дарове 65% до 80%
Яйца (бъркани, пържени, на очи), омлет, заместители на яйца 65% до 75%
Говеждо, пилешко, агнешко, свинско, телешко 40% до 65%
Консервирано месо, бекон 15% до 40%
Супи 80% до 95%

Колко вода трябва да пием?

Колко вода трябва да пием?

Изискванията за количеството вода варират значително в зависимост от много фактори:
• Околни условия (напр. температура, влажност, надморска височина);
• Нива на активност;
• Пол;
• Възраст;
• Специални здравни или физиологични състояния (като например бременност)
Таблицата за обща справка по-долу показва стойностите на общия прием на вода за всяка възрастова група. Не забравяйте, че информацията по-долу се основава на референтни стойности, като се вземат предвид умерена температура на околната среда и умерени нива на физическа активност.


Подходящ дневен прием на вода според възрастовата група
Бебета
0-6 месеца 680 мл/ден или 100-190 мл/кг/ден. От човешка кърма/адаптирано мляко.
6-12 месеца 0.8-1.0 л/ден. От човешка кърма/ адаптирано мляко и допълващи храни и напитки.
1-2 години 1.1-1.2 л/ден
Деца
2-3 години 1.3 л/ден
4-8 години 1.6 л/ден
Юноши/Девойки
9-13 години 2.1 л/ден/1.9 л/ден
14-18 години 2.5 л/ден/2.0 л/ден
Възрастни (мъже/жени)*
›19 години 2.5 л/ден/ 2.0 л/ден
Специални състояния
Бременни жени 2.3л/ден
Кърмачки 2.7л/ден

При физическа активност и в зависимост от вида на тази активност и околните условия, се нуждаете от повече вода в сравнение с референтните стойности, посочени по-горе, за да компенсирате водата, загубена основно чрез потенето.

По време на продължителни упражнения или излагане на топлина, което води до загуба на натрий чрез изпотяване, е важно да поемате не само вода, но също така натрий и други електролити, за да избегнете хипонатриемия, сериозно състояние, при което нивата на натрий в кръвта стават твърде ниски. Здравните експерти препоръчват на спортистите, които участват в събития, изискващи издръжливост и с продължителност над два часа, да консумират спортни напитки, съдържащи натрий, калий и въглехидрати.

Водата и човешкият организъм

Водата и човешкият организъм

1 Водата е от съществено значение за живота. Всичко в телата ни зависи от водата. Според мнението на експертите, като жизнена необходимост водата отстъпва единствено на кислорода. Водата допринася за поддържането на нормалните физически и психически функции на нашия организъм, както и за поддържането на нормалното регулиране на телесната температурата.
2 Водата е основната съставка на повечето от клетките в организма ни (с изключение на мастните клетки), а също така поддържа и смазва мозъка и ставите ни. Тя транспортира хранителни вещества и извлича отпадъци от клетките ни. Водата помага и за регулиране на температурата на тялото чрез преразпределяне на топлината от активните тъкани към кожата и охлаждане на тялото чрез изпотяване.
3 Водата е основната съставка на човешкия организъм - дори и за костите, които са най-твърдите му части: обикновено тя съставлява около 60% от телесното тегло при мъжете и малко по-ниско, около 50-55% при жените, поради по-високия дял на мазнините в женското тяло. Мускулите и мозъкът съдържат около 75% вода, кръвта и бъбреците около 81%, черният дроб съдържа около 71% вода, а костите около 22%.
4 Организмът ни се нуждае от вода, за да оцелява и функционира правилно. Човек не може да съществува без вода повече от няколко дни - в зависимост от времето, нивата на активност и други фактори – докато без храна може да живее в продължение на седмици или месеци.
5 Винаги помнете важността на разнообразното и балансирано хранене, съчетано с редовна физическа активност.

Моменти на хидратация

Моменти на хидратация

За да бъдете добре хидратирани през цялото време:
1Учене
Тъй като водата допринася за поддържането на нормални физически и познавателни функции, правилната хидратация е много важна по време на повишено умствено усилие, например, когато се учи за изпити.
Въпреки че мозъкът ни е само 2% от телесното ни тегло, той получава 20% от кръвообращението. При намаление на нивата на хидратация се намалява и обемът на кръвта в тялото ви. Следователно нараства вероятността притокът на кислород и други жизненоважни хранителни вещества към мозъка да намалее. Ученето за изпити (в училище или в университета) може да бъде един много стресиращ и уморителен период, изискващ психическа концентрация в продължение на много часове. За да намалите колкото е възможно повече симптомите на умора, загуба на концентрация и дори главоболие, трябва да си осигурите балансирано хранене, добър сън, някакъв вид физическа дейност, когато не учите и, разбира се, да си осигурите добри нива на хидратация през целия ден.

За повече информация относно хидратацията, можете да посетите сайта на Европейския институт по хидратация (EИХ)www.europeanhydrationinstitute.org

 
2 Шофиране – Пътуване
Когато шофирате дълго време или на дълги разстояния, концентрацията и умствената бдителност са от ключово значение за безопасното пътуване. В много случаи вътрешността на колата се превръща в „обезводняваща” среда, било поради директното излагане на слънце, било поради сухотата на климатика. Бутилка вода или безалкохолна напитка близо до вас ще бъде удобно средство за хидратация по време на вашето пътуване. Подобни условия може да се очакват, когато пътувате със самолет, особено при полетите на дълги разстояния.

За повече информация относно хидратацията, можете да посетите сайта на Европейския институт по хидратация (EИХ)www.europeanhydrationinstitute.org

 

3 Физическа активност
При физическа активност и в зависимост от вида на упражненията, тялото губи по-бързо и повече вода, най-вече чрез потенето. За упражнения с продължителност по-малка от 30-40 минути, е подходящо да пиете вода преди и след упражненията. Но когато се занимавате с физически упражнения с продължителност над 30-40 минути, може да се наложи да се хидратирате и по време на упражненията. В такива случаи спортните напитки (които осигуряват вода, въглехидрати и електролити) може да ви дадат по-ефективна хидратация. За хората, ангажирани в продължителни интензивни физически упражнения, спортните напитки (въглехидратни електролитни разтвори) допринасят за поддържането на издръжливостта по време на продължителна тренировка и повишават усвояването на водата по време на физическите упражнения.

За повече информация относно хидратацията, можете да посетите сайта на Европейския институт по хидратация (EИХ)www.europeanhydrationinstitute.org

4 На работа
Дългите работни часове, стресът, дългите пътувания до и от работното място, сухият въздух от климатика или отоплението може да повлияят върху нормалното функциониране на организма и да увеличат загубата на вода, дори и когато няма забележимо изпотяване.
По-специално, при извършване на ръчен труд вашето тяло губи дори повече вода, понякога за продължителен период от време. Следователно хидратацията е също толкова важна за служителя в офиса, колкото и за работника, който извършва ръчен труд. Предвид факта, че може да срещате затруднения с достъпа до вода или напитки в работната си среда, винаги носете със себе си бутилка вода или напитка (в чантата си, на бюрото си, с храната за обяд, в колата си и т.н.)
За повече информация относно хидратацията, можете да посетите сайта на Европейския институт по хидратация (EИХ)www.europeanhydrationinstitute.org

Грижа за природата

Грижа за природата

Какво представляват опаковките PlantBottle™?
PlantBottle™ е нашата последна революционна иновация в областта на опаковките. Това е първата по рода си напълно рециклируема бутилка за напитки от PET пластмаса, произведена частично от растителен материал.

Награда “Зелена България”
През 2011 г. Coca-Cola в България получи първа награда в националната кампания на Министерството на околната среда и водите “Зелена България” в категорията „Голям бизнес” за цялостна политика по опазване на околната среда. Символът на приза е отпечатан на всички етикети на минерална натурална вода Банкя.
Coca-Cola в България бе отличена за за цялостната си политика по опазване на околната среда – една от основните области в които компанията провежда социално отговорна политика. В областта Околна среда, фокусът е върху управление на водните ресурси, климат и енергия и опаковки и рециклиране. Регулярно се отчитат и следят важни индикатори, сред които количеството използвана вода, енергия и количеството генериран отпадък за производството на 1 л готова напитка.
„Моят зелен град”
„Моят зелен град” е устойчива ежегодна инициатива в опазването на околната среда, с фокус върху образованието и превенцията. Инициативата се организира от системата на Coca-Cola в България вече 5 години.

В петото юбилейно издание през 2012 г., „Моят зелен град” събра над 1’500 доброволци, които обединиха усилията си около идеята за по-зелено бъдеще и чиста природа. Доброволците се включиха в най-мащабното до момента събитие, коeто премина под мотото „Бъди зелен не само за ден”. Еко ентусиастите от всички възрасти почистиха и облагородиха паркове и централни алеи в София, Банкя и Костинброд. Едновременно с това, те научиха много полезни факти за природата в откритите класни стаи и се забавляваха с любимите си певци, актьори и водещи. С общи усилия, доброволците от трите локации събраха разделно над 700 кг отпадъци, боядисаха 150 пейки и детски съоръжения, засадиха над 220 нови дървета и растения и заедно дадоха своя личен пример в опазването на околната среда.