Водата и човешкият организъм

Водата и човешкият организъм

1 Водата е от съществено значение за живота. Всичко в телата ни зависи от водата. Според мнението на експертите, като жизнена необходимост водата отстъпва единствено на кислорода. Водата допринася за поддържането на нормалните физически и психически функции на нашия организъм, както и за поддържането на нормалното регулиране на телесната температурата.
2 Водата е основната съставка на повечето от клетките в организма ни (с изключение на мастните клетки), а също така поддържа и смазва мозъка и ставите ни1. Тя транспортира хранителни вещества и извлича отпадъци от клетките ни. Водата помага и за регулиране на температурата на тялото чрез преразпределяне на топлината от активните тъкани към кожата и охлаждане на тялото чрез изпотяване.
3 Водата е основната съставка на човешкия организъм - дори и за костите, които са най-твърдите му части: обикновено тя съставлява около 60% от телесното тегло при мъжете и малко по-ниско, около 50-55% при жените, поради по-високия дял на мазнините в женското тяло. Мускулите и мозъкът съдържат около 75% вода, кръвта и бъбреците около 81%, черният дроб съдържа около 71% вода, а костите около 22%.
4 Организмът ни се нуждае от вода, за да оцелява и функционира правилно. Човек не може да съществува без вода повече от няколко дни - в зависимост от времето, нивата на активност и други фактори – докато без храна може да живее в продължение на седмици или месеци.
5Винаги помнете важността на разнообразното и балансирано хранене, съчетано с редовна физическа активно